in het park dicht bij mijn huis en door de straten in mijn postcodegebied. Ik besloot een verzameling te maken van de bloemen die ik ontmoet op mijn wandelingen. Ik pluk van iedere soort één bloem en fotografeer ze thuis op mijn witte vloer. Daarna maak ik een cyanotype en kleur die in met aquarel en ecoline. Als ik klaar ben maak ik er een echt Florilegium in boekvorm van.
Florilegia (meervoud) is een latijns woord dat werd gebruikt om een verhandeling te benoemen over bloemen en sierplanten in plaats van geneeskrachtige planten en kruiden.
De opkomst van botanische illustraties als kunst komt voort uit de boeken die gedrukt werden met afbeeldingen voor artsenijgebruik en ontstond in de 15de eeuw. In de 17de eeuw, toen er meer exotische planten naar Europa kwamen, gaven welgestelde mensen en bezitters van botanische tuinen opdrachten aan kunstenaars om florilegia samen te stellen. Het is het portretteren van bloemen en planten.
Tegenwoordig laten florilegia vaak bloemen en planten van een bepaalde plaats zien of die met uitsterven bedreigd worden.
Mijn Florilegium Amsterdam 1064 laat dus bloemen en planten zien die in mijn postcode gebied voorkomen. Ik pretendeer niet volledig te zijn. Zie wat ik hier vormgeef als een gedeelte en dit tijdschrift als een eerste uitgave.
in the park close to my house and through the streets in my postcode area. I decided to make a collection of the flowers I meet on my walks. I pick one flower from each species and photograph them at home on my white floor. Then I make a cyanotype and colour it in with watercolour and ecoline. When I am done, I turn it into a real Florilegium in book form.
Florilegia (plural) is a Latin word that was used to designate a treatise on flowers and ornamental plants rather than medicinal plants and herbs.
The emergence of botanical illustrations as art came from the books printed with images for medicinal use in the 15th century. In the 17th century, when more exotic plants came to Europe, wealthy people and owners of botanical gardens commissioned artists to compose florilegia. It is the portrayal of flowers and plants.
Nowadays, florilegia often show flowers and plants from a certain place or that are threatened with extinction.
So my Florilegium Amsterdam 1064 shows flowers and plants which occur in my postal code area. I do not pretend to be complete.
New Metropolis Nieuw West van 10 juni tot 22 juli 2023. Meer informatie
2022 Van Eesterenmuseum in Amsterdam van 3 maart tot 17 april 2022.
Geïnteresseerd in een expositie? Neem dan: contact op.
Alle vijf de handgemaakte boeken zijn uitverkocht, kijk hier voor de boeken
In de winter maakte ik meestal overzichtsfoto's van het gebied omdat er niet veel groeide en bloeide. Het is het verschil tussen het focussen op dat wat voor je voeten komt en het veraf kijken, tussen zomer en winter, tussen omsloten en wijdheid. Toen ik dat besefte heb ik ook in andere jaargetijden overzichtsfoto's in het Sloterpark gemaakt. Het gaat bij dit florilegium niet alleen om de bloemen en planten in het algemeen maar ook om de bloemen en planten uit dit bepaalde stadsgebied.
Natuurlijk vond ik ook bloemen en planten in de straten tussen tegels en in de bermen. Ook die fotografeerde ik, maar gebouwen en/of voertuigen mogen niet zonder toestemming van de eigenaren gepubliceerd worden.
Terwijl ik dit schrijf besef ik hoeveel foto’s ik heb gemaakt. Ik zou het project kunnen blijven uitbreiden. Deze publicatie beschouw ik echter als een afsluiting, er wachten weer nieuwe projecten.
Meekrap ruikt rozerood scherp en aards
met vaag de geur van oude kleren.
Fenegriek ruikt geel als het hooi
in de hooischuur waar ik speelde.
Steranijs ruikt naar grijze winterdagen
naar speculaas of Vietnamese soep.
Zoete aardappelen ruiken zacht
naar stoffige aarde op een zomerdag.
Laurier ruikt pittig en heldhaftig
naar het park op mooie herfstdagen.
Galappel ruikt naar bittere inkt
engelwortel naar ik wil meer.
En sumac? Sumac tart mijn neusslijmvlies
laat mijn ogen tranen, sumac ruikt zuur.